Het wordt kouder, steeds meer regen en wind, 's ochtends blijft het langer donker en 's avonds korter licht.. Het is echt al herfst! En eigenlijk vind ik dat helemaal niet erg. Ik houd van gezelligheid en voor mijn gevoel krijg ik dat sfeertje veel makkelijker in de herfst en winter. Denk maar mee.. kaarsjes, filmpje, dekentje op de bank, en lekkere, winterse recepten. Stoofpeertjes bijvoorbeeld! Dit kun je op tig verschillende manieren opdienen. Lees mee hoe je dit super simpele recept thuis ook kan doen.
Wat heb je nodig?
- 8 stoofpeertjes (ik heb Gieser Wildeman stoofperen gebruikt).
- Een flesje bessensap - 250 ml.
- 1 stokje kaneel.
- 100 gram suiker.
- 100 ml water.
Op het moment heb je bij de Albert Heijn ook een stoofpeertjes pakket voor €3,- Die kun je dus ook gebruiken. Daar zit alles in op de suiker en water na. Die heb ik ook gebruikt. Goed te doen!
Daarnaast heb je een aantal materialen nodig;
- Niet te grote pan (je peertjes moet je staand, tegen elkaar aan zetten zonder teveel ruimte).
- Kookwekker.
- Schaal.
- Garde.
Heb je dit allemaal? Dan kunnen we aan de slag!
Het recept...
Drie simpele stappen om deze heerlijke stoofpeertjes te maken. Let's go!
Stap 1. Schil al je peertjes en verwijder de bloemaanzet (die zie je hierboven op de foto). Het steeltje en het klokhuis kun je laten zitten. Ik heb er voor gekozen om niet de peertjes in halven of kwarten te snijden. Als geheel ziet het er gewoon mooier uit. Was de peertjes, en zet ze naast elkaar in de pan.
Stap 2. Simpeler dan dit wordt het echt niet. Alles wat je over hebt, doe je in de pan. Eerst de natte ingrediƫnten, dus het water en het bessensap. Daarna verdeel je de suiker over de peertjes, doe je er 1 kaneelstokje in en that's it!
Zet je pan op het vuur, breng het zachtjes aan de kook en laat het dan, met de deksel erop, 90 minuten doorkoken op laag vuur (Hier is de kookwekker erg handig. 90 minuten in de keuken staan wachten is absoluut niet nodig! Ik heb een serie tussendoor gekeken.). Af en toe even checken of er genoeg vocht in de pan zit. Dit is noodzakelijk voor stoofpeertjes. Dit hoefde ik niet aan te vullen, maar het kan zijn dat jij dat wel moet doen.
Stap 3. Heeft je pan 90 minuten op het vuur gestaan? Dan vis je je peertjes uit de pan en zet je ze in de schaal. Daar verder even niets aan doen. Vervolgens ga je het overgebleven vocht inkoken tot er een wat dikkere saus ontstaat. Middelhoog vuur, ongeveer 15 min en blijven doorroeren met een garde. Door de hoeveelheid suiker erin wil je niet dat de saus aanbrand.
Wanneer de saus ook klaar is schenk je hem over je peertjes heen en dan ben je helemaal klaar! Je kan ze direct serveren met vanille vla, vanille ijs of als bijgerecht. Ik heb ze lekker laten afkoelen. Vergeet niet dat je de schaal afdekt als je ze laat afkoelen. Zelf ben ik er nog niet over uit of ik ze zo ga eten of dat ik ze verwerk in een stoofpeertjestaart. Dat ga ik nog even bedenken.. Laat maar weten of jullie die stoofpeertjestaart willen zien!
Liefs, Marije
Bron: Albert Heijn.
Leuk recept, je moet wel even je cookiebeleid aanpassen want die is nogal strijdig met de AVG
BeantwoordenVerwijderenVoor je gemak: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/internet-telefoon-tv-en-post/cookies